Vieš, že pôvodný recept neobsahuje žiadnu smotanu ani šľahačku? Potrebuješ iba čerstvé vajcia, cukor, mascarpone a piškóty savoiardi. A samozrejme kávu! Bez tej by sa predsa la dolce vita nezaobišla.
Tiramisu je taliansky dezert so zaujímavou históriou. Predpokladá sa, že pochádza z regiónu Veneto v severnom Taliansku.
INGREDIENCIE (FORMA NA PEČENIE S ROZMERMI 30X20 CM)
750 g mascarpone
vajíčka (čerstvé, asi 5 stredne veľkých) cca 260 g
piškóty Savoiardi
120 g cukor
káva na namáčanie a kakao na posypanie
Slovo „tiramisu“ je v preklade „vytiahni ma“ alebo „zdvihni ma“, čo znamená, že tento dezert vám dodá energiu a zlepší vám náladu:) Pôvodný recept na tiramisu je jednoduchý a zvládnu ho aj deti. Na jeho prípravu potrebujete vajcia, cukor, mascarpone a savoiardi (čo sú tenké podlhovasté piškóty), kávu a kakaový prášok. Začnite tým, že žĺtky vymiešate s cukrom do krémovej peny. Potom pridajte mascarpone a jemne miešajte, kým sa nespojí so žĺtkami.
V inej miske vyšľahajte bielky do peny a potom ich opatrne pridajte do mascarpone krému.
V tejto chvíli namočte piškóty do kávy a usporiadajte ich do jednej vrstvy. Potom na ne navrstvite krém a pokračujte vo vrstvení, kým vám nedôjdu ingrediencie. Na záver naneste vrstvu krému. Tiramisu vložte do chladničky aspoň na 4 hodiny, najlepšie na celú noc. Pred podávaním posypte povrch veľkým množstvom kakaa aby bolo ešte chutnejšie.
Tiramisu je symbolom talianskej kuchyne a je obľúbené po celom svete.
Vyskúšajte ho a vychutnajte si jeho jedinečnú chuť!