Kto by nepoznal tento svetoznámy miešaný cocktail? Jeho podmanivá oranžová farba priťahuje zrak na letných terasách. Čo je Aperol Spritz a odkiaľ pochádza?
Schválne, čo tipujete? Korene tohto drinku môžeme nájsť v Rakúsku ale práve v Taliansku ho spopularizovali pri pití „l’aperitivo“ odkiaľ sa rozšíril do celého sveta.
Drink sa zrodil na konci 18.storočia počas okupácie Veneta hagsburskými vojakmi, ktorých chuťové poháriky si vyžiadali doplniť samotné talianske víno troškou perlivej vody. Názov Spritz je odvodený z nemeckého „spritzen“ čo znamená (za)striekať a prvé verzie vína zastreknutého sódou boli na svete.
Taliani ho volajú jednoducho „lo Spritz“. Jeho hlavnou zložkou je Aperol – 11% likér sladko-horkastej chuti bez ktorého tento drink nenamiešate správne. Neoddeliteľnou súčasťou je aj Prosecco (DOC alebo DOCG), talianske biele perlivé víno z regiónov Veneto, Friuli Venezie Giulia. Taliani si ho zamilovali hlavne kvôli jeho ľahkosti, vyváženej chuti a menšiemu podielu alkoholu.
Recept na lo Spritz z Veneta:
1/3 di vino bianco frizzante
1/3 di bitter
1/3 di acqua frizzante
Ak si drink miešate do väčších vínových pohárov naplňte pohár ľadom a pridajte:
2cl perlivého vína
2cl horkastého likéru
2cl perlivej vody
Recept na Aperol Spritz podľa IBA (International Bartenders Association):
6 cl di prosecco
4 cl di Aperol
Una spruzzata di soda
Naplňte pohár na víno ľadom, pridajte Prosecco, Aperol a zastreknite troškou sódy, plátok pomaranča na záver. Salute!
Nezabudnite na stuzzichini (niečo slané na ďobkanie) a nazdravie!